Preparate fitoterapeutice

  Preparate şi mod de administrare 

   Pulberea.
   Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a plantei uscate, urmată eventual de o cernere prin sită pentru făina albă. 
  O linguriţă rasă de pulbere (aproximativ 1,5 grame) se ţine vreme de câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi.
   Dozele maxime admise pentru pulberea de tei: copiii între 2 şi 4 ani vor lua maximum 2 grame pe zi, cei între 5 şi 9 ani vor lua maximum 3 grame pe zi, în timp ce copiii între 10 şi 14 ani vor lua maximum 6 grame pe zi.
  Persoanele peste 14 ani vor lua aceeaşi doză ca şi adulţii, care este de maximum 12 grame pe zi. 
  Infuzia fierbinte. 
 Se foloseşte pentru a provoca sudoraţia, element foarte important în tratarea răcelilor de tot felul, precum şi a unor boli care apar pe fondul intoxicării organismului. 
  Se prepară simplu, prin opărirea a două linguriţe de flori mărunţite cu o cană de apă clocotită, după care se lasă un sfert de oră să infuzeze şi se filtrează. Se bea cât mai fierbinte posibil, aşa încât efectul sudorific să fie maxim. 
 Infuzia combinată. 
  Cum arată şi numele, ea combină extracţia la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active. 
  Se prepară astfel: 2-3 linguriţe de flori de tei mărunţite se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu încă o jumătate de cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 minute, după care se lasă la răcit şi se filtrează; se combină cele două extracte; preparatul se bea înainte de masă, cu un sfert de oră. Doză – 3 căni pe zi. 
  Tinctura. 
  Se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de flori de tei, completându-se restul cu alcool de patruzeci de grade. După ce conţinutul a fost omogenizat prin amestecarea alcoolului cu planta, se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de opt zile. Lichidul se filtrează prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. 
  Apa de tei. Plăcută la consumul zilnic, apa de tei se prepară din 100 g de flori uscate, 30 ml de alcool şi 70 ml de apă. 
  După diluare cu apă, în raport 1:9, se consumă câte un păhărel, de mai multe ori pe zi.
  Alburnul de tei (stratul lemnos dintre coaja teiului și maduva acestuia) este recunoscut pentru proprietățile sale formidabile de eliminare a deșeurilor din organism, ajutând la detoxifierea ficatului și a rinichilor, tratează afecțiuni ale
ficatului, sciatica sau artrita și elimină pietrele la rinichi, colecistul și celulita, (inflamarea pielii și a țesutului adipos) grație ingredientului său principal activ denumit Spasfon.
   Alburnul este foarte bun în timpul schimbării sezonului, deoarece elimină bacteriile și toxinele din corp. 
  Fiind bogat în săruri anorganice și oligoelemente curăță organismul fără risc de demineralizare, și poate fi consumat și înainte de a începe o dietă. 
  Se utilizează ca drenor hepatobiliar şi urinar. Stimulează secreţia vezicii biliare şi eliminarea bilei, dizolvă calculii biliari şi renali, dizolvă excesul de acid uric, combate hepatita cronică, hipertensiunea arterială şi previne tulburările coronariene. 
  Are rol esenţial în celulită, reumatism, lumbago, artrită, gută şi albunurie.  
  Alburn, se poate consuma sub formă de infuzie. 
  Se adaugă 40 de grame de alburn de tei într-un litru de apă rece. 
  Se fierbe timp de aproximativ 20 de minute pînă se obține decoctul, fără să se acopere cratița. 
  După 20 de minute, litrul trebuie să se reducă cu o treime. 
  Ceaiul rezultat are un gust plăcut și poate fi băut atât cald, cât și rece, în orice moment al zilei, înainte de mese, în cure de 15-20 de zile, repetate de 2-4 ori pe an. 
   Băile terapeutice. Două mâini de flori de tei se lasă la înmuiat într-o oală cu 3-5 litri de apă călduţă, vreme de 12 ore (de dimineaţa până seara), după care se filtrează.
  Maceratul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opăreşte cu un litru de apă, vreme de 10 minute, şi apoi se filtrează. Se toarnă ambele preparate în cada de baie, peste apă fierbinte. 
  De regulă, băile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un efect somnifer destul de puternic, care nu este de natură să favorizeze activităţile zilnice.
   Frumuseţe Cearcănele se estompează dacă se aplică pe zona ochilor o compresă cu infuzie combinată cu flori de tei, dimineaţa şi seara, câte un sfert de oră. Ten iritat. Se fierb 2 linguriţe de flori de tei şi o linguriţă de flori de muşeţel într-un pahar cu lapte, vreme de un minut, apoi se lasă la răcit. Se filtrează preparatul şi se aplică sub formă de compresă, pe locurile afectate. Prospeţimea obrazului. 
  Decoctul din flori de tei este folosit ca loţiune tonică şi pentru eliminarea ridurilor. 
  Leac taranesc Inca din evul mediu, carbunele din lemn de tei era folosit in satele romanesti ca leac sigur contra ulcerului stomacal, a flatulentei, dar si a constipatiei. Se administrau 1-2 lingurite de carbune pisat, amestecat in lapte sau apa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu