Masti ten si par

  Florile de tei - un aliat de nădejde pentru sănătatea și frumusețea pielii și părului 
 Infuzia de tei dă luminozitate tenului, atenuează ridurile și pistruii și stimulează creșterea părului. Băile cu infuzie de tei au darul de a catifela pielea. 
 Pentru a te bucura de beneficiile teiului asupra pielii, infuzează 100 g flori de tei într-un litru de apă timp de un sfert de oră. Toarnă această infuzie în cada cu apă. 
 Pentru față, îți recomandăm următoarea loțiune: fă un decoct din 50 g flori de tei care trebuie să fiarbă timp de 15-20 de minute într-un litru de apă. Înmoaie comprese în această licoare și aplică-le pe riduri, pe pete sau pe întreaga față. 
 Ceaiul din flori de tei aduce nenumarate beneficii tenului afectat de cuperoza: calmeaza roseata pielii, elimina inflamatiile si iritatiile, lasand-o catifelata si curate.
 
  Cum se creeaza acasa o CREMA
 Realizarea unei creme create acasa (asa-zise „homemade”), poate parea complicata. Puteti incepe cu retete simple ca cea de deodorant sau de folosire a unor ingrediente simple precum gelul de aloe, dar nu inseamna ca nu puteti incerca si retete mai laborioase, pentru ca satisfactiile sunt enorme, ca sa nu mai vorbim de beneficii. 
 Se poate compara o crema din comert cu ingrediente ca petrolatum sau dimethicone cu o crema facuta acasa cu ingrediente naturale? 
  O crema este de fapt o emulsie – un amestec de substante ca apa si uleiurile care nu ar putea fi amestecate intre ele daca nu ar exista un al treilea element: emulsionantul care favorizeaza legarea moleculelor de apa cu cele de ulei. 
 Pentru ca o crema sa reziste in timp fara a fi contaminata de bacterii, este nevoie de un conservant. 
 Sa recapitulam: o crema este alcatuita din apa, uleiuri si unturi vegetale, emulsionantul, activele cosmetice vegetale (vom vorbi despre acestea in descrierea detaliata a compozitiei cremelor) si conservantul. 
 Sa luam pe rand ingredientele de baza dintr-o crema functionala bio si sa le analizam. 
  •  apa minerala plata sau apa distilata (in proportie de 60-70%) – ganditi-va cand cumparam o crema cat platim acest procent de apa! 
  • uleiuri vegetale bio si unturi vegetale (in proportie de 8-12% pentru creme de fata si 15-20% pentru creme de corp, sau in functie de preferintele fiecaruia); pentru ca o crema sa iasa bine, sa se absoarba repede si sa fie omogena trebuie sa contina asa-zisa „cascada de uleiuri” mai precis uleiuri de 3 densitati diferite: unul usor ca cel de jojoba, unul mediu ca cel de masline si unul mai dens ca cel de avocado. La cele 3 tipuri de uleiuri se mai adauga un unt vegetal, ca untul de karité sau untul de cacao.  
  • emulsionantul – al treilea ingredient esential pentru crearea unei creme: substanta (de fapt amestecul de substante ceroase) care face in asa fel incat apa sa se amestece cu uleiurile, altfel se separa. Costa putin si se foloseste in proportie de 6-8% din intreaga cantitate de ingrediente. Unul dintre cei mai folositi emulsionanti este cel derivat din uleiul de masline (compus din cetearyl olivate si sorbitan olivate) si se gaseste in magazinele online de profil cu diverse denumiri (Olivem 1000, Olliva etc, in functie de producator si tara de provenienta).  
  • activele cosmetice: sunt substantele functionale care se adauga de obicei la sfarsit, la rece (dupa ce crema a ajuns la temperatura camerei) pentru ca daca sunt incalzite isi pierd calitatile. Exemple de activi cosmetici: gel de aloe vera, provitamina B5 sau pantenol, acid hialuronic, coenzima Q10, alte vitamine, diverse extracte vegetale, in functie de tipul de creme pe care vrem sa le realizam. 
  • conservantul – ultimul ingredient la fel de important ca si celelalte, in proportie de 0.6% (10 picaturi pentru o crema de 50ml sau 18-19 picaturi pentru o crema de 100 ml). Fara acesta crema ar dura max. 2 saptamani in frigider. Cu conservatul dureaza 4-5 luni si chiar mai mult la temperatura normala. 
  Reteta crema de fata 
 O crema usoara pentru ten gras/mixt care contine numai 7.5% grasimi. Cantitatea totala de crema: 100 ml – pentru toata familia si pentru catel.
 Ingrediente:
  •  apa minerala plata sau distilata: 71.9 %
  •  ulei jojoba: 3% 
  •  ulei argan: 2% 
  •  ulei masline: 1% 
  •  unt de karité sau de cacao: 1% 
  •  vit E – 0.5% 
  •  emulsionant Olivem 1000: 6% 
  •  glicerina: 2% 
  •  gel de aloe vera pur 10%
  •  panthenol: 2% 
  •  conservant Cosgard: 0.6% 
  •  optional: 3-4 picaturi de ulei esential de lavanda 
 Exista si modalitati de preparare in 3 faze: 2 la cald in bain-marie (faza apoasa si faza grasa) si una la rece (activele si conservantul). 
 Eu am simplificat reteta in doar 2 faze, una la cald si una la rece pentru ca e mai rapida, mai simpla si functioneaza foarte bine. 
  Daca doriti o crema mai grasa mariti cantitatea de uleiuri, scazand apoi proportional cantitatea de apa (cantitatea totala trebuie sa fie tot 100 ml). 
 Ca si active cosmetice de adaugat in crema in faza rece mai puteti folosi acid hialuronic, vitamina C sau alte extracte vegetale, le adaugati in proportia dorita (in general indicata de producator pe site) scazand in mod proportional din cantitatea de apa, astfel incat la sfarsit sa avem cantitatea totala de ingrediente 100%. De ex. daca vrem sa adaugam vit. C in proportie de 0.2%, in loc de 71.9 % de apa punem 71.6%. 
 Ingredientele esentiale care nu pot lipsi sunt: apa, cele 3 tipuri de uleiuri, untul vegetal, emulsionantul si conservantul. 
 Daca nu aveti gel de aloe vera (desi dupa parerea mea nu ar trebui sa va lipseasca pentru ca este extrem de util si multifunctional) il puteti omite. La fel si pentru vitamina E si panthenol, glicerina si ulei esential, desi fiecare din aceste ingrediente adauga o proprietate importanta cremei (vitamine, glicerina ofera un plus de hidratare si uleiul esential de lavanda are efect calmant si purificant). 
 Mod de realizare a cremei cosmetice: 
  O reteta ideala, simpla si rapida. apa, impreuna cu uleiurile vegetale, untul, glicerina si emulsifiantul se cantaresc (este necesar un cantar de precizie, se gaseste online la preturi foarte mici – ideal este sa cantareasca de la 0.01g la 300 g) si se varsa intr-un recipient (care poate sa fie o cana, un castronas sau orice poate sa reziste la bain-marie fara sa se sparga, desigur). 
 Cana (sa zicem) cu ingredientele respective se pune intr-o tigaie sau craticioara plina cu apa, la foc mic, si se lasa pana se topesc complet toate ingredientele, in special emulsionantul.        
 Dupa ce s-au topit, cana se ia de pe foc si ingredientele se amesteca timp de cateva minute cu mixerul (sa fie neaparat mixer de genul celui din imaginea alaturata, nu tel sau alti robotei ca altfel in loc sa emulsioneze crema o umple de bule de aer si aerul favorizeaza proliferarea bacteriilor). 
 Dupa 3-4 minute de mixat, cana sau castronasul se introduce intr-o farfurie adanca plina cu apa rece pentru accelerarea racirii cremei care va incepe sa arate ca o crema din comert. Se mai mixeaza astfel alte 3-4 minute sau cat e necesar, pana cand crema devine mai densa. 
 Dupa acest procedeu crema este aproape gata. cand s-a racit complet putem adauga pe rand, mixand cate 20 de secunde dupa adaugarea fiecarui ingredient, activele cosmetice ca gelul de aloe vera, vitaminele sau ce mai dorim sa adaugam si la sfarsit de tot adaugam conservantul si uleiul esential pentru parfumare. 
 Este bine ca activele cosmetice adaugate la rece sa nu depaseasca 15-20% din cantitatea totala de crema pentru a nu risca sa compromiteti emulsia. 
 Crema e gata. O ultima etapa dupa terminarea cremei este masurarea ph-ului (avem nevoie de benzi indicatoare ph – se gasesc online) care trebuie sa fie intre 5 si 6; de obicei ph-ul este intre 5 si 6, dar daca nu, exista modalitati de corectare. 
 De obicei nu se intampla, dar daca crema are ph-ul sub 5, putem crea usor o solutie bazica din apa+bicarbonat de sodiu: luam o cana, o umplem cu apa si cu 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. O lasam cateva ore ca apa sa absoarba cat mai mult bicarbonat de sodiu. 
 Dupa ce bicarbonatul s-a depus pe fundul canii, am obtinut astfel o solutie saturata de bicarbonat de sodiu. E suficient sa adaugam in crema cateva picaturi din aceasta solutie, sa amestecam bine crema si apoi sa masuram din nou ph-ul cremei care ar trebui sa creasca pana la valorile dorite. 
 Daca crema are un ph mai mare de 6 atunci trebuie sa adaugam cateva picaturi de acid lactic. Asta e tot. E mult mai usor decat pare, doar ca e necesara putina atentie la dozarea ingredientelor si la igiena care trebuie sa fie impecabila. 
 Toate instrumentele trebuie sa fie sterile (in caz contrar trebuie dezinfectate fie cu alcool sanitar fie fierte – eu prefer prima varianta – si dupa dezinfectare perfect uscate – fara nicio urma de alcool sau apa care ar intra in compozitia cremei si nu e de dorit). 
 Satisfactia este enorma cand vezi crema realizata de tine, care stii ce contine si care stii ca iti face bine. 
 
 Florile de tei în cosmetică 

 In cosmetica, produsele terapeutice preparate cu flori de tei sunt utilizate pentru combaterea ridurilor fetei, a cearcanelor la ochi si in stimularea cresterii parului. 
 
  Comprese pentru cearcăne . 
 Florile de tei în combinaţie cu florile de albăstrele se folosesc în comprese împotriva cearcănelor şi ca remediu pentru ochii obosiţi şi umflaţi. 
 
 Mască revigorantă. 
 Florile de tei măcinate, amestecate cu lapte şi ovăz, constituie o excelentă mască de faţă cu proprietăţi de revigorare şi hidratare a tenului tern, palid, lipsit de strălucire. 
 
 Tinctura din flori de tei stimulează creşterea părului. 
 Se prepară o tinctură din 10 g flori uscate şi 100 ml alcool 700, se macerează timp de 10 zile cu agitare frecventă, se strecoară şi se foloseşte prin frecarea pielii la rădăcina părului. 
 
 Inhalații și comprese calde. 
 O infuzie preparată din 4 linguri flori uscate de tei la 250 ml apă fiartă, se utilizează sub formă de inhalaţie cu vapori calzi, urmată de comprese ţinute timp de 10-15 minute pe ten sau pe ochi, pentru combaterea ridurilor feţei, a cearcănelor la ochi, vindecând totodată plăgile, coşurile, pecinginele şi petele de pe faţă. 
 Dacă tenul nu este iritat, cearcănele pot fi estompate dacă în zona ochilor se aplică o cataplasmă cu flori de tei, de preferat dimineaţa şi seara, timp de un sfert de oră.
 
Pentru riduri sunt recomandate băile de abur cu flori de tei. 
 În acest caz, în jumătate de litru de apă clocotită se pun două linguriţe de flori de tei. Se recomandă ca faţa să fie ţinută deasupra vasului timp de zece minute,dar şi ca procedeul să fie urmat seara, când nu trebuie să mai ieşiţi afară din casă.
 Diferenţele de temperatură ori razele soarelui, chiar dacă suntem încă în anotimpul rece, nu sunt benefice pentru ten. 
 
 Decoct de plante  
 In cazul coşurilor vă poate ajuta o baie cu plante. 
 Reţeta este simplă: 
  •  25 de grame de flori de tei, 
  •  50 de grame de cimbru, 
  •  25 de grame de seminte de ienupar, 
  •  50 de grame de menta, 
  •  25 de grame de levanţica, 
  •  25 de grame de sunătoare, 
  •  25 de grame de flori de muşetel  
 Se pun la fiert în doi litri de apa si se fierb la foc mare, dupa care se mai lasa o jumatate de ora la foc mic. Decoctul se toarna in baie. 
 Dacă pielea este foarte uscată, în baie se poate adăuga un decoct gros din flori de tei, flori de muşeţel, precum şi din seminţe de in. Se prepară adaugând în doi litri de apă care se pune la foc cam câte 100 de grame din fiecare plantă. 
 
 Mască revigorantă, preparată dintr-o lingură de tei pusă la fiert cu 100 de mililitri de apă. 
 După ce conţinutul a scăzut, dar şi a fost răcit, pe tenul clătit înainte cu apă se aplică, timp de 15-20 de minute, masca, iar apoi se înlătură cu un tampon uscat. 
 Nu uitaţi ca, mai apoi, să clătiţi faţa cu apă rece şi, firesc, să aplicaţi o cremă hidratantă. 
 
 Ten strălucitor, cu miere de tei  
 Mierea de albine din tei are şi ea efecte benefice asupra tenului, care devine strălucitor. În plus, porii se închid dacă pe ten se aplică o peliculă fină cu miere de tei, timp de 30 de minute. După aceea tenul se curăţă cu ajutorul unui pansament steril îmbibat în lapte dulce. 
 Teiul catifeleaza pielea 
 Cosmetica naturala foloseste de la tei atit florile cit si frunzele. Datorita substantelor active pe care le contine, mucilagii, flavonoide, zaharuri, acetil colina teiul are efecte de catifelare, protectie si hranire a pielii tenurilor iritate. 
 In tratamentele cosmetice infuzia concentrata de tei este indicata sub forma de comprese aplicate pe ten, git si decolteu pentru catifelarea si intretinerea tineretii si prospetimii pielii, dar si in tratamentul tenurilor iritate. 
 Pentru indepartarea cearcanelor se amesteca tei cu albastrele si se pregateste infuzie. Aceasta se aplica sub forma de comprese pe pleoape timp de 15 minute inainte de culcare. 
 Tenurile ofilite pot beneficia de binefacerile teiului. 
 Se realizeaza o masca compusa din patru linguri infuzie de tei, o lingura de lapte praf si o lingura de tarite de griu sau argila. Se amesteca pina la obtinerea unei paste care se aplica pe ten si git si se mentine 15 minute. Se indeparteaza cu ajutorul unei infuzii slabe de tei. Masca hraneste si invioreaza tenurile ofilite. 
 
  Apa florală de flori de tei este una dintre cele mai cunoscute ape florale pentru proprietăţile sale calmante şi cicatrizante. 
 Este un produs cosmetic bio care calmează roșeața pielii, iritaţiile şi coşurile şi este folosită cu precădere în domeniul cosmeticii faciale pentru că are efect de strălucire.
 Apa florală de flori de tei este indicată tuturor tipurilor de ten însă este folosită în mod special în cazul persoanelor cu tenul obosit, matur şi sensibil sau uscat şi care şi-a pierdut din vitalitate.  De asemenea, persoanele care suferă de un ten uscat, cu tendinţe frecvente de descuamare, este bine să folosească o astfel de apă florală de flori de tei. 
 Efectul cicatrizant şi calmant al acestei ape florale împiedică crăparea pielii. Ba mai mult, folosită ca un tratament de lungă durată, apa florală de flori de tei elasticizează pielea şi îi redă supleţea. 
 În cazul în care este folosită pentru păr, apa florală de flori de tei întăreşte firele de păr și previne caderea acestora. Vă recomand să o folosiţi în special dacă aveţi părul vopsit cu tendinţe de deshidratare. 
 
 Comprese cu flori de tei  
 Ingrediente: 
  •  4 linguri cu flori de tei, 
  •  o lingură de miere, 
  •  apă. 
 Opăriți florile de tei cu o cană de apă clocotită, lăsaţi-le la infuzat 30 de minute, strecurați, apoi adăugați mierea. 
 Se aplică pe faţă comprese din tifon înmuiate în infuzie. Se țin 30 de minute. Sunt excelente pentru îngrijirea tuturor tipurilor de ten. Calmează pielea sensibilă şi iritată. 
 Pentru atenuarea ridurilor fine, a cearcănelor şi a pleoapelor umflate sau iritate, se pun pe ochi, în fiecare dimineață și seara, comprese cu infuzie de tei. 
 
 Lapte demachiant 
 Ingrediente: 
  •  3 linguri cu flori de tei, 
  •  o jumătate de cană cu lapte. 
 Puneți laptele pe foc și când clocotește adăugați florile de tei. Lăsați-le la infuzat timp de o oră, apoi strecurați. 
 Se șterge fața cu vată înmuiată în preparat, dimineața și seara, după ce vă spălați. 
 
 Mască pentru piele sensibilă 
 Ingrediente: 
  •  2 linguri flori de tei, 
  •  3 linguri fulgi de ovăz, 
  •  o linguriță cu miere. 
 Se opăresc florile de tei cu jumă¬tate de cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat 20 de minute. Se strecoară și, în ceaiul concentrat obținut, se adaugă fulgii de ovăz și mierea, ames¬tecând până la omogenizare. 
 Dacă mixtura este prea lichidă, adău¬gați puțină făină de ovăz. Se aplică masca pe față și pe gât și se clătește după 30 de minute. 
 
 Loțiune tonică 
 Ingrediente:  
  •  o mână de flori de tei, 
  •  petale de trandafiri 
  •  frunze de nuc. 
 Puneți într-o jumătate de litru de apă florile de tei, petalele de trandafiri și frunzele de nuc mărunțite și lăsați-le la macerat, la temperatura camerei, timp de 12 ore.
  Strecurați și pulverizați loțiunea obținută pe fața, gâtul și decolteul proaspăt spălate. Se păstrează la rece maximum patru zile. 
 
  Tonic pentru ten sensibil 
  Ingrediente: 
  • 5 ml de Glicerina 
  • 10 ml de Apa de Tei 
  • 10 ml de apa distilata sau fiarta si racita 
  • 5 ml de Ulei de Crin Alb 
  • 2 picatura de Ulei Esential de Levantica - optional 
  -Mod de preparare
  Se pun intr-un recipient de sticla toate ingredientele - se agita bine, pentru a se amesteca - se transfera intr-o sticla cu sau fara pompita (dupa preferinte).
 Tonicul poate fi folosit si dimineata si seara. Iar daca ai un ten mai sensibil, si pe parcursul zilei, ca sa iti improspatezi tenul. De asemeni, daca intampini anumite probleme si ai perioade cand tenul este iritat, poti sa il folositi pana tratezi acele probleme. 
 Produsele de ingrijire se pot schimba, alterna in functie de necesitatile tenului la momentul respectiv. Mai ales ca pielea noastra sufera transformari si in functie de anotimp si atunci trebuie sa tinem cont si de acest aspect. 
 
 Exfoliant cu tei 
 Ingrediente: 
  • 3 linguri flori de tei, 
  • 3 linguri tărâțe fine de grâu, 
  • apă. 
 Fierbeți florile de tei în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Lăsați-le la infuzat 20 de minute. Strecurați lichidul și amestecați-l cu tărâțele, până se formează o pastă. 
 Se aplică pe fața proaspăt spălată, se lasă 5 minute să-și facă efectul, apoi se masează cu mișcări circulare, de jos în sus. Clătiți fața cu apă călduță, apoi și cu apă minerală. 
 
 Tratament din frigider 
 Ingrediente: 
10 linguri cu flori de tei, 
500 ml apă. 
 Puneți florile de tei la fiert în 500 ml apă și lăsați să clocotească trei minute. Se infuzează o oră, apoi se strecoară. 
 Decoctul se toarnă într-o tăviţă de plastic pentru cuburi de gheaţă și se introduce în frigider, la congelator. 
 În fiecare dimineaţă, faceți un masaj cu un cub de gheaţă, în jurul ochilor, pe faţă, gât și decolteu, timp de 3-5 minute. 
 
Decoct de flori de tei pentru frumusețea părului 
 Ingrediente: 
  • 10 linguri de flori de tei, 
  • un litru de apă.
 Fierbeţi florile de tei în apă, la foc mic, timp de 10 minute. Lăsați la infuzat o oră, apoi strecurați. 
 Folosiţi acest decoct pentru ultima clătire a părului, după spălare, insistând la rădăcini, până către vârfuri. Fortifică, revigorează părul și îi dă volum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu